Vingrottans hemligheter

Vingrottans hemligheter

I Fågelgrottan i Armenien finns över 6000 år gamla druvkärnor och kärl som vittnar om både beredning av vin och om anmärkningsvärda kulter där unga individer begravts intill själva vinframställningen djupt inne i berget. Richard Holmgren som deltagit i de arkeologiska undersökningarna, berättar om hur grottan upptäcktes och om den både unika och samtidigt besvärliga utgrävningsplatsen.

Tisdag 2023-10-24
18.00-19.00
Hörsalen
Vingrottans hemligheter

Grottan som krävde vinoffer

Ett stenkast från berget Ararat, där den bibliske Noa strandade med sin ark, ligger Arpadalen i Armenien. Här i Fågelgrottan, eller Areni-1 som den också kallas, hittade armeniska arkeologer år 2007 världens äldsta vintillverkning i en grotta – en uråldrig tradition som kanske även inspirerade Gamla testamentets författare till att förlägga berättelsen om Noa och den första vingården till just denna region?

Richard Holmgren som deltagit i de arkeologiska undersökningarna, berättar om hur grottan upptäcktes och om den både unika och samtidigt besvärliga utgrävningsplatsen.

En plats där gudar krävde ständiga offer för att livets maskineri av givande och tagande aldrig skulle sättas ur spel. Följ med oss på en historisk upptäcktsfärd ned i underjorden!

Richard Holmgren är arkeolog med fokus på Östra Medelhavsområdet till Kaukasus. Sedan början av 90-talet har han engagerat sig i Svenska Dödahavsexpeditionen i Jordanien, parallellt med utgrävningar i främst klippstaden Petra, Italiens Pompeji samt arbeten med den Etruskiska kulturen. Richard Holmgrens mer populärvetenskapliga presentationer finns att ta del av i Sveriges Radios program ”Sommar”, Vetenskapsradion Historia samt i SVT:s dokumentär ”Mysteriet vid Djatlovpasset”.
Platser finns
Antal
Kr/st
Summa/kr
Biljett 150 kr utan årskort
150 kr
0 kr
Biljett 100 kr med årskort
100 kr
0 kr

Totalt kr